Aloititko aamusi tänään kahvikupposella? Niin aloitti moni muukin. Suomessa kahvia juodaan enemmän kuin muualla maailmassa ja kahvitteluhetket rytmittävät monen päivää. Aamukahvin lisäksi kahvitauko töissä on tärkeä osa päivää ja kahville lähdetään kun halutaan tavata ystävää. Kahvittelu kuuluu olennaisesti suomalaiseen kyläily- ja juhlakulttuuriin, mutta onko kahvi terveellistä ja kuinka paljon sitä kannattaa nauttia päivän aikana?
Piristävä kofeiini
Kahvi sisältää kofeiinia, joka stimuloi keskushermostoa ja sillä on siten piristävä vaikutus. Kofeiinin lähteitä ovat myös teelehdet, kaakaopavut ja cola- ja energiajuomat. Kahden desilitran kahvimukillisessa on kofeiinia noin 90-160mg. On suositeltavaa pitäytyä muutamassa kupillisessa kahvia päivässä, sillä kun kofieiininsaanti ylittää 400-600mg, voidaan puhua jo kofeiinimyrkytyksestä.
Kofeiini vaikuttaa elimistössä nopeasti, sillä jo puolessa tunnissa kofeiini on ehtinyt imeytyä ruoansulatuskanavasta vereen. Se, kuinka paljon kahvi esimerkiksi piristää, on yksilöllistä. Vaikutuksen voimakkuuteen vaikuttaa mm. ihmisen kofeiiniherkkyys tai se, kuinka paljon kahvia hän juo yleensä päivässä. Kofeiiniin voi kehittyä myös suoranainen riippuvuus, sillä osalle säännöllisesti kahvia nauttiville voi aiheutua oireita, mikäli kahvin juonti lopetetaan äkillisesti. Näitä kofeiinin saantiin liittyviä vieroitusoireita ovat esimerkiksi päänsärky, väsymys ja alavireinen mieliala. Kofeiiniriippuvuus kehittyy yleensä silloin, kun kahvia nautitaan päivittäin useampi kupillinen. Herkemmin kofeiinia sietävät saattavat sietää vain 1-2 kupillista kahvia päivässä, kun taas osalle kofeiiniriippuvuus muodostuu vasta esimerkiksi viisi kupillista päivässä -tahdilla. Kofeiinimyrkytyksen oireita ovat mm. pahoinvointi, vapina, sydämentykytys ja levottomuus.
Kofeiinin vaikutukset
Kofeiinin piristävä vaikutus voi näkyä myös keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden parantumisena. Esimerkiksi työnteon tai opiskelun lomassa nautittu kahvi voi edistää keskittymiskykyä ja lyhytaikaista muistia Kofeiini vaikuttaa myönteisesti myös suorituskykyyn esimerkiksi ennen urheilusuoritusta.
Kahvi sisältää antioksidantteja, joilla tiedetään olevan yhteys sairauksien ennaltaehkäisyyn: esimerkiksi kahvia juovien sairastuvuus 2 tyypin diabetekseen, sydäninfarktiin tai maksan sairauksiin on pienempi kuin kahvia juomattomien.
Kofeiinin haittavaikutukset
Koska kofeiinilla on piristävä vaikutus, voi kahvin nauttiminen vaikuttaa heikentävästi uneen. Unta ei välttämättä saa yhtä helposti illalla tai uni on huonolaatuista, mikäli juo kahvia myöhään iltapäivällä tai illalla. Seuraukset ulottuvat seuraavaan päivään, sillä olo voi tuntua väsähtäneeltä ja siten myös kognitiivinen suorituskyky heikkenee. Kokeile nauttia iltapäivällä tai illalla kofeiinitonta kahvia, mikäli kahvihammasta kolottaa!
Herkkävatsaisille kahvinjuonti voi aiheuttaa vatsan ärsytystä. Kofeiini lisää mahalaukun suolahapon eritystä ja se voi joillakin ihmisillä pahentaa refluksioireita tai ärsyttää suolistoa. Runsas kahvinjuonti voi laskea suoliston bakteerikantaa ja siten pahentaa jo olemassa olevia vatsaoireita. Mikäli kärsit suolisto- ja vatsaoireista, tarkkaile oireita ja kahvin kulutustasi – voit kokeilla vähentää kahvinjuonnin määrää, vaihtaa kevyempään kahviin, sikurikahviin tai lisätä ruokavalioon suoliston terveyttä tasapainottavia ruokia.
Kofeiinilla on diureettinen eli nestettä poistava vaikutus, joten kannattaa juoda saman verran vettä kuin nauttii kahviakin. Nauti kahvia maltillisesti, sillä liiallinen kofeiinin saanti voi viedä elimistön ikään kuin ylikierroksille, jolloin olo on levoton ja osa kärsii jopa pahoinvoinnista ja sydämen tykytyksistä.
Runsas kofeiinin nauttiminen heikentää mm. kalsiumin ja magnesiumin imeytymistä. Hyvä tapa voisi olla nauttia kahvia esimerkiksi puolen tunnin päästä aamiaisesta tai lounaasta. Jos haluat varmistua, että lisäravinteet imeytyvät hyvin, kannattaa pitää taukoa kahvinjuonnin ja lisäravinteiden ottamisen välillä.
Tarkkaile omaa kofeiinin saantia ja löydä sinulle sopiva määrä kahvia päivässä, jotta voit nauttia kahvin mausta ja sen hyödyistä ilman haittavaikutuksia. Suosi luomu-kahvia ja pidättäydy kahvista iltapäivisin ja iltaisin, jotta kofeiini ei häiritsisi yöuniasi. Kofeiinia saa myös energia- ja kolajuomista, teestä ja suklaasta ja myös osa energiapatukoista sisältää kofeiinia. Pidä silmällä päivittäistä kofeiinin kokonaismäärää, erityisesti jos olet kofeiiniherkkä!
Jos haluat jutella tilanteestasi tai mahdollisista oireistasi kanssani, sovitaan yhteinen aika ja käydään ruokavaliotasi tai toivomaasi aihetta läpi yhdessä!