fbpx

Vaihdevuodet osuvat kaikkien naisten kohdalle vaikka ne eivät kaikilla oireiliskaan. Tämä luonnollinen ja yksilöllinen vaihe naisen elämässä voi herättää paljon kysymyksiä, joten kokosimme perustietoa vaihdevuosista ja keinoja, joilla mahdollisia oireita voi helpottaa.

 

Mitä eroa on vaihdevuosilla ja menopaussilla?
Vaihdevuosilla tarkoitetaan ajanjaksoa, joka alkaa yleensä 4-8 vuotta ennen menopaussia ja päättyy muutamia vuosia sen jälkeen. Menopaussi tarkoittaa viimeisiä luonnollisesti (eli ilman hormonikorvaushoitoa) alkavia kuukautisia. Menopaussin kriteerinä pidetään sitä, että vaihdevuosi-ikäisellä naisella kuukautiset ovat olleet poissa yli vuoden. Keskimäärin suomalaisella naisella menopaussi on 51-vuotiaana, mutta se vaihtelee yksilöllisesti 45-55 vuoden välillä.

Mitä vaihdevuosien aikana tapahtuu?
Vaihdevuosien aikana munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Munarakkuloiden määrä vähenee, ovulaatiot loppuvat ja estrogeenituotanto hiipuu. Kaikille naisille ei tule oireita vaihdevuosista, mutta jos oireita ilmenee, ne ilmenevät yleensä jo ennen kuukautisvuotojen loppumista ja voimakkaimmillaan oireilu on yleensä vuoden sisällä menopaussista.

Ruokavalio apuna vaihdevuosioireissa

 

Vaihdevuosien aikana estrogeenin väheneminen alkaa näkyä kehossa erilaisilla tavoilla.

Iho & hiukset: ihon vanheneminen nopeutuu ja sen huomaa esimerkiksi kimmoisuuden vähentymisenä ja ihon ohenemisena. Iho saattaa muuttua kuivemmaksi talirauhasten toiminnan heikkenemisen seurauksena.

Virtsa- ja sukupuolielimet: Limakalvot voivat muuttua kuivemmiksi, joka voi johtaa erilaisiin vaivoihin.

Luusto & lihakset: Estrogeenin vähentyminen heikentää luustoa ja voi altistaa osteoporoosille. Estrogeenin vähyys voi liittyä myös muihin tukielinoireisiin kuten nivelkipuihin.

Paino: Hormonitoiminnassa ilmenevät muutokset saattavat epäsuorasti vaikuttaa painonnousuun. Esimerkiksi elintapoihin voi tulla muutoksia, jos mieliala laskee eikä liikuntaa harrasta enää yhtä paljon kuin ennen. Osteoporoosin ehkäisyssä säännöllinen liikunta olisi tärkeää. Myös ravitsevaan ja monipuoliseen ruokavalioon pitäisi kiinnittää huomiota vaihdevuosien aikaan. Erityisesti kalsiumin riittävästä saannista tulisi huolehtia, sillä se vaikuttaa myönteisesti luuston kuntoon.

 

Vaihdevuodet ja ravinnon merkitys

 

Voi paremmin vaihdevuosien aikanakin
Mahdollisia oireita voi lieventää terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla ja säännöllisellä liikunnalla. Ravinteikas ruoka ja mahdolliset lisäravinteet pitävät huolen, että kehosi jaksaa liikkua riittävästi ja erilaiset oireet pysyvät kurissa. Suoliston, maksan ja myös mielen hyvinvoinnista kannattaa huolehtia – niillä on suuri merkitys hormonitasapainoon.

Haluatko lukea lisää ravinnon ja liikunnan merkityksestä vaihdevuosien aikana? Tähän oppaaseen olemme koonneet tietoa vaihdevuosista ja ravinnosta ja kerromme myös liikunnan merkityksestä.

Vaihdevuodet ovat normaali, kaikkia naisia koskettava vaihe elämässä. Vaihdevuosien aikana ei tarvitse yksin murehtia mahdollisia oireita, vaan niitä kannattaa pohtia ja tehdä korjaavia liikkeitä elintapoihinsa. Terveelliset elämäntavat vaikuttavat myönteisesti jokaiseen elämän osa-alueeseen. Hankalissa oireissa on suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa mahdollisista hoitokokeiluista, kuten hormonikorvaushoidosta.

 

Saat vaihdevuosioppaamme täältä!

Mikäli haluat käsitellä ravintoaiheita ja mahdollisia vaihdevuosioireita ravintovalmennuksessa, voit valita konsultointiajan tai pidemmän valmennuksen. Ravintovalmennuksessa kartoitetaan yksilöllinen tilanteesi ja saat juuri sinulle suunnitellut ruokavalio-ohjeet ja vinkit mahdollisiin ravintolisiin.