Usein toistuva teema ravintoaiheisissa pulmissa on terveelliset eväät ja niiden kokoaminen siten, että nälkä pysyy poissa. Pieni, kioskilta haettu snack nostaa verensokerin nopeasti, ja aiheuttaa usein väsähtämisen ja herkkunälän jo parin tunnin päästä. Miten töihin saisi otettua herkulliset ja ravitsevat eväät ja vieläpä niin, ettei se kurittaisi lompakkoa?
1. Käy kerran viikossa kaupassa ja valmista usean päivän eväät
Suunnittele, suunnittele ja ennakoi.
Malttaisitko ottaa hetkisen ja miettiä tulevan viikon ruokia? Se kannattaa! Säästät aikaa, kun kauppareissun jälkeen kaapit ovat täynnä ruoka-aineita, joista voit valmistaa viikon ruokia ja ottaa samalla töihin eväät. Jos et halua syödä töissä ja kotona samaa ruokaa, voit hyvin esivalmistella etukäteen evääksi suunniteltuja ruoka-aineita, joita säilytät valmiina rasioissaan jääkaapissa. Aamulla valmiiksi kasattu ja etukäteen mietitty ruoka esim. salaatti on helppo napata mukaan.
Sunnuntaina höyrytetyistä kasviksista riittää kasvislisuke kahdeksi-kolmeksi päiväksi töihin. Keskiviikkona keitetyt linssit tuovat loppuviikon eväisiin proteiiniannoksen. Pieni etukäteistyö tuo ison avun useammaksi päiväksi!
Työskenteletkö etänä kotoa käsin? Silloin on erityisen tärkeää, että lounasaikana pääse nopeasti syömään eikä ruoan valmistamiseen kulu liikaa aikaa. Kuten mainittua, voit valmistaa ruoan valmiiksi tai edes puolivalmiiksi, jotta houkutus juoda vain voileipäkahvit pienen herkun kera ei kasva liian suureksi. Hyvin koostettu monipuolinen ateria on tärkeä myös etätyöntekijälle!
2. Pidä töissä varalla pientä syömistä
Joskus käy niin, että unohdat ottaa eväät mukaan ja haluaisit silti pysyä vireänä koko päivän. Varsinkin kiireisenä päivänä ei välttämättä ehdi käymään edes lähimmässä lounaspaikassa syömässä.
Jos mahdollista, pidä pukukaapissasi, työpaikan keittiössä tai omassa työpisteessäsi pieniä eväitä, joilla saat virtaa päivään ja jaksat niiden avulla odottaa kunnon ateriaa. Esimerkiksi itsetehdyt näkkärileipäset tai myslipatukat ovat helppoja ja nopeita syötäviä. Voit myös ostaa varalle kuivattuja hedelmiä, pähkinäsekoituksia, välipalapatukoita, purkillisen veteen säilöttyä tonnikalaa tai sardiineja tai papuja. Esimerkiksi tonnikala sopii hyvin näkkärin kaveriksi. Jääkaapissa säilyvät hyvin mm. tofu ja feta sekä porkkanatkin säilyvät jääkaapissa useampia viikkoja. Valmiit smoothiejauheet ja vihannesmehut ovat myös nopea apu kovaan nälkään. Valmiskeittoja ja puuroja saa myös annospusseissa, kunhan katsot etteivät ne sisällä liikaa lisä- ja säilöntäaineita.
Kotona töitä tekevälle voisi olla kätevä säilyttää pieniä välipaloja helposti saatavilla. Esimerkiksi pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä voisi laittaa kulhoon valmiiksi, jotta voit napata snacksit nopeasti mukaasi kahvihetkeen tai tietokoneen ääreen. Aamulla tai illalla muun valmistelun ohella voi samalla viipaloida porkkanat tai hedelmät, jotta terveellisempi välipala tai hedelmäsalaatti jälkiruokana olisi valmiina jääkaapissa.
3. Tee eväiden pakkaamisesta helppoa!
Kun rasiat ja niiden kannet ovat aina hukassa ja eri paria, ei silloin ainakaan huvita keskittyä hyvien eväiden kokoamiseen. Huolehdi, että kaapissasi on riittävästi laadukkaita eväsrasioita, jotka eivät falskaa. Hanki hyvä teräksinen ruokatermari, johon saat vaivatta vaikka edellispäivän keittoruoan tai padan mukaasi.
Suosittelemme valitsemaan lasiset eväsrasiat – ovathan ne kestäviä, kauniita, monikäyttöisiä ja ekologisia! Niistä ei myöskään irtoa mikromuovihiukkasia ruokaan. Kannellinen lasipurkkikin käy oikein hyvin salaatin ja smoothien kuljetukseen.
Jos työpaikallasi on mahdollisuus säilyttää jääkaapissa ruokia, huolehdi, että siellä on tarpeet esimerkiksi voileivän teolle. Silloin tarvitset mukaasi vain pääruoan tai ruokaisan salaatin ja saat tehtyä voileivän aterian kylkeen työpaikalla.
4. Hyödynnä kotiruoan jämät
Kun kotona laitetusta ruoasta jää yli lihaa, kalaa, perunaa, vihanneksia, pastaa tai kastiketta juuri sen verran, että siitä ei saa kokonaista annosta, voit hyödyntää sen evääksi!
- Ylimääräinen pasta tuo ruokaisuutta salaattiin
- Kastike sopii hyvin yhteen tekemiesi kasvispullien kanssa
- Perunamuusista pyöräytät nopeasti rieskoja
- Kastikkeeseen tai paistokseen käyttämättä jääneet kasvikset saat nopeasti pilkottua itsellesi salaatiksi
- Lihasta tai kalasta saat sopivasti proteiinia salaattiin tai keittoon
5. Toisen valmistamat eväät maistuvat paremmalta?
Joissain talouksissa molemmat aikuiset ottavat töihin eväät ja silloin voitte sopia eväsvuoroista kotona. Jos ruoanlaitto ei ole mielipuuhaasi, voi olla ihanaa välillä saada valmiiksi mietitty ja pakattu eväsrasia käsiisi aamulla. Samalla tietäen, että se on kotona tehty eikä sinun tarvitse töissä karata ulos lounastauolle.
Yllätyksen tuntua saatte, kun ette keskustele eväsvalinnoistanne toisillenne etukäteen!
6. Mutta kun ulkona syöminen on niin helppoa
Se on ihan OK! Ulkona syöminen on mukavaa vaihtelua, ja jos sitä ei tee joka päivä, ei se käy lompankonkaan päälle.
Terveellisen ja ravitsevan ravinnon näkökulmasta yksi taklattava haaste piilee siinä, mitä valintoja teet ruokapaikassa. Peruslounaspaikoissa on usein kattava salaattipöytä, maistuvaa leipää, keittovaihtoehto, pari pääruokavaihtoehtoa ja kenties jälkiruoka. Olisi tärkeää muistaa koostaa annos niin, että saat riittävästi proteiinia, kuituja ja kasviksia sekä hyviä rasvoja lautasmallia noudattaen. Pidä syöty annos sopivan kokoisena esim. lautasmallia noudattaen. Jos ei kotonakaan syö kahta suurta annosta, älä haksahda ruokapaikassakaan syömään ylenpalttisesti. Tämä on vaarana seisovissa pöydissä ja buffet-ruokapaikoissa, joissa saa syödä niin paljon kuin jaksaa.
Liiallisesta syömisestä syntyy helposti ikävä olo, eikä töissä jaksakaan keskittyä enää täysillä. Lisäksi on haitallista, jos päätyy noutamaan lautaselleen yksipuolisesti omaa herkkuruokaansa, sillä silloin voi unohtua tärkeät ravintoaineet eikä ruokailun jälkeen vireystaso olekaan aivan priimaa.
Ja jos et ehdi tai jaksa lähteä lounasravintolaan, kokeile joskus tilata lounas kotiin tai työpaikalle. Joskus saa laiskotella ruoanlaitosta ja tilata suosikkiravintolasta päivän eväät!
Samanlaisen lounaan syöminen töissä alkaa nopeasti maistua puulta. Toivottavasti sait inspiraatiota näistä vinkeistä. Haluaisimme kuulla mitkä ovat sinun luottoevääsi töihin?