fbpx

Runebergin päivää vietetään 5.2. ja silloin perinteisesti nautiskellaan Runebergin torttuja. Perinteisten torttujen sijaan voit leipoa nämä herkut myös muffinssin muotoon tai kokeilla britakakkua! Gluteenittomat Runebergin muffinsit ovat helppo leivonnainen, jonka kuorrutteeksi voit valita tomusokeri- tai kermavaahtokuorrutteen. Klassinen britakakku taipuu myös Runebergin päivän herkuksi tällä reseptillä!

 

Gluteenittomat Runebergin muffinssit (10-12kpl)
Tarvitset:
100 g voita
1 dl kookossokeria tai intiaanisokeria
1 muna
1 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja (esim. Virtasalmen)
1/2 dl gluteenittomia keksimuruja tai korppujauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
½ dl kermaa

Kostutus
Omenatuoremehua tai appelsiinituoremehua

Tomusokerikuorrute
¼ valkuaista
1¾ dl tomusokeria

tai

Kermavaahtokuorrute
1 dl kuohukermaa
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl tomusokeria

Pinnalle
Vadelmahilloa

Runebergin muffinssit


Ohje:

Yhdistä kuivat aineet keskenään.
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmuna.
Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen kerman kanssa.
Annostele taikina muffinssivuokiin.
Paista 200 asteessa noin 15-18 min. Anna jäähtyä hetki ennen kostuttamista.
Tee kostutus pullasudilla imeyttämällä muffinssin päältä.

Lisää muffinin keskelle nokare vadelmahilloa. Kuorruta ympäriltä tomusokerikuorrutteella tai kermavaahdolla.
Tomusokerikuorrute: Mittaa valkuainen ja tomusokeri kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella hetki.
Laita kuorrute pursotinpussiin tai pieneen muovipussiin (tee pieni reikä) ja pursota tomusokerikuorrutteesta vadelmahillolle reunus.
Kermavaahtokuorrute: Vatkaa kerma vaahdoksi sähkövatkaimella, lisää tuorejuusto ja tomusokeri. Laita seos pursotinpussiin ja pursota vadelmahillolle reunus. Tämä on mukava vaihtoehto sokerikuorrutuksen tilalle!

 

 

Gluteeniton Runebergin Britakakku (10 hlö)
Tarvitset:
3 munan keltuaista
½ dl tavallista sokeria
1 ½ dl kookos- tai intiaanisokeria
3 dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
(tai 1½ vaaleita glut. jauhoja ja 1 ½ dl glut. kaurajauhoja)
50 g gluteenittomia pipareita
1 ½ dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
150 g sulatettua voita
2 dl luomu kermaa

 

Gluteeniton Runebergin Britakakku

Marenki
3 munan valkuaista
1 ½ dl tomusokeria tai tavallinenkin käy
1/2 dl mantelilastuja

Täyte
Vadelmahilloa
2 dl luomu kermaa
150 g tuoreita vadelmia
tomusokeria

Ohje:
Erottele ensin munien valkuaiset ja keltuaiset
Yhdistä kuivat aineet ja murskatut piparinmurut ja sulata voi
Vatkaa keltuaiset ja sokerit vaahdoksi
Sekoita muna-sokerivaahtoon kuivat ainekset, sulatettu jäähdytetty voi ja kerma ja sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi.
Levitä taikina tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille

Tee marenki: Vaahdota valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja levitä marenki taikinan päälle
Ripottele pinnalle vielä mantelilastuja. Paista 175 asteessa noin 30 min tai kun pohja on kypsä. Anna jäähtyä hyvin.

Kokoa kakku: Leikkaa pohja kolmeen osaan ja vatkaa kerma vaahdoksi.
Laita levyjen väleihin vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Koristele kakku tuoreilla vadelmilla ja tomusokerilla.
Kakku on herkullista heti, mutta säilyy myös muutaman päivän jääkaapissa.

 

Nauti nämä Runebergin herkut hyvässä seurassa ja jaa kuva leipomuksista meillekin #hyvänolonpolku #hyvänolonresepti !

Kokeile myös muita ihania leivonnaisia kuten mustikkapiirasta tai porkkanakakkua!