Nokkonen ajatellaan usein harmillisena rikkakasvina ja pihamaan polttavana viholaisena, mutta nokkonen on itse asiassa hyvin vanha hyötykasvi. Nokkonen sopii ruokapöytään makua tuomaan ja terveyttä hoitamaan sekä kauneudenhoitoon.
Nokkonen sisältää runsaasti rautaa ja C-vitamiinia ja lisäksi myös A-, B,- E,- ja K-vitamiineja. Kyseessä on maukas ruohokasvi, jota on sen yleisyyden ansiosta helppo kerätä itsekin talteen. Monilla brändeillä on myynnissä nokkosrouheita ja -jauheita sekä nokkosen siemeniä. Nokkosta on siten helppo hyödyntää eri ruuissa ja hyvän saatavuuden ansiosta kerätä talteen itsekin.
Keväällä nokkoset ovat parhaimmillaan, sillä nuorissa nokkosen lehdissä ei ole vielä niin kitkerä maku ja ne ovat maukkaampia kuin niin sanotusti vanhat nokkosen lehdet. Siten nokkosia voi hyödyntää myös pitkin kesää, jos kasvustoa niittää muutaman kerran kesässä. Nokkosen käytössä kannattaa suosia kotimaista nokkosta ja muistaa, ettei tätä ravinteikasta vihulaista tule poimia teiden varsilta tai ulko-wc:n tai saunarakennuksen liepeiltä.
Nokkosen on todettu vahvistavan kehon vastustuskykyä ja hoitavan raudan puutetta. Nokkosessa onkin moninkertaisesti enemmän rautaa kuin pinaatissa ja enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Nokkonen on kuiturikas kasvi ja sillä on lukuisia muitakin terveysvaikutuksia. Nokkosen nauttiminen laskee verenpainetta ja verensokeria, se hillitsee tulehduksia kehossa sekä vähentää nesteen kertymistä kehoon. Lisäksi nokkonen irrottaa limaa hengitysteistä ja sen uskotaan auttavan allergiaoireisiin. Nokkosta käytetään myös kauneudenhoidossa, kuten kasvonaamioissa ja jalkakylvyissä. Nokkonen sisältää runsaasti piitä, joka edistää hiusten kasvua ja hyvinvointia ja parantaa myös ihon kuntoa. Ulkoisesti käytettynä nokkonen sopii esimerkiksi hiushuuhteeseen, joka vahvistaa hiuksia, vähentää päänahan kutinaa ja ehkäisee hilseen muodostumista.
Nokkosrouheet ja -jauheet vapauttavat hyvin sisältämänsä ravinteet kehon käyttöön eikä niitä tarvita suuria määriä nokkosen terveyshyötyjen saavuttamiseksi. Nokkosta voi lisätä lähes mihin tahansa ruokaan tuomaan makua ja lisäämään tärkeitä vitamiineja ja ravintoaineita. Alle olemme koonneet helppoja reseptejä, joissa nokkosta voi hyödyntää. Reseptit olemme muuntaneet itse gluteenittomiksi, joten nämä maistuvat herkut sopivat myös keliaakikoille tai muutoin viljoja vältteleville.
Nokkosletut ovat paitsi herkullisia myös terveellisempiä kuin tavalliset letut ja niihin sopivat täytteeksi niin suolaiset kuin makeatkin täytteet. Tämä nokkoslettujen ohje on kymmenelle annokselle. Maidottomalle letut sopivat, jos vaihdat maidon tilalle esimerkiksi kauramaidon. Vinkki: Ota lettutaikinaa mehukanisteriin mukaan luontoretkelle paistettavaksi!
Tämä neljän annoksen nokkoskeitto on kesäinen ja helppotekoinen ruoka. Nokkosta käytetään pinaatin tavoin ja myös tähän keittoon sopii lisukkeeksi kananmunat, aivan kuten pinaattikeittoonkin. Täyteläisyyttä keittoon saa lisäämällä joukkoon sulatejuustoa oman maun mukaan!
Itsetehty näkkäri on paitsi maukkaampaa myös ravinteikkaampaa kun siihen lisää sekaan nokkosrouhetta. Näkkärin valmistaminen on helppoa: aineet sekoitetaan kulhossa sekaisin ja levitetään leivinpaperilla vuoratulle pellille ohueksi levyksi. Halutessasi voit ripotella pinnalle seesaminsiemeniä ja leikata näkkäri ruuduiksi jo ennen uuniin laittamista. Jäähdyttämisen jälkeen näkkäri on helppo murtaa sopiviksi paloiksi.
Nokkospasta
2 l huuhdeltuja tuoreita nokkosenlehtiä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2,5 juustolla maustettua ruokakermaa tai kaurakermaa
suolaa
mustapippuria
Pastaa (esim. kikhernepasta sopii hyvin)
Kiehauta nokkosenlehdet väljässä vedessä. Painele talouspaperin välissä kuiviksi ja hienonna. Hienonna myös sipuli ja valkosipulinkynnet. Hauduta sipuleita ja hienonnettuja nokkosia pannulla voissa muutama minuutti. Lisää kerma ja anna hautua 10 min. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Keitä ja valuta pasta ja sekoita nokkoskastikkeen kanssa. Tarjoile herkku raastetun parmesaanin kera.
Nokkonen sopii siis lähes mihin tahansa ruokaan tai leivonnaiseen! Muita suosikkejamme ovat muun muassa nokkos-fetapiirakka, joka niin ikään muuntuu gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot gluteenittomiin jauhoihin sekä perunarieskat. Nokkos-perunarieskoihin voit käyttää keitetyn ja soseutetun perunan sijaan ylijäänyttä perunamuusia ja nokkosta lisäämällä saa herkullista makua muuten niin tuttuihin perunarieskoihin.
Nokkonen on varsinaista superruokaa, joka sopii myös muihin käyttötarkoituksiin. Kerää tänä keväänä nokkoset itse tai käytä valmista nokkosrouhetta esimerkiksi smoothiessa, ohukaisissa tai keitoissa. Myllyyn pakattu rouhe on helppo annostella ja käyttää.
Joko sinä olet tutustunut tähän yleiseen ja ravinteikkaaseen villiyrttiin?
Reseptit: Martat