fbpx

Itse tehdyt lahjat ja erityisesti itse tehdyt ruokalahjat ovat herkullisia ja mukavia tapoja muistaa läheisiä jouluna. Tämän jouluisen siemenleivän voi tehdä myös gluteenittomana ja jauhoja voi muutoinkin vaihdella oman mielen ja kaapista löytyvän sisällön mukaan. Leipä on nopea valmistaa, sillä sitä ei tarvitse nostattaa, koska nostatusaineena käytetään ruokasoodaa. Tee mukaan ihanaa levitettä tai punajuurihummusta – ne maistuvat superherkullisilta tuoreen leivän kanssa!

Siemenleipä- ja punajuurihummusresepti

Tarvitset:
4 dl kokojyvä spelttijauhoja tai gluteenittomia jauhoja
1 dl tattarijauhoja
2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl ruisrouhetta tai kauraleseitä
0,5 dl pellavansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl rouhittuja hasselpähkinöitä tai manteleita
2 tl ruokasoodaa
2 tl suolaa
2 rkl hunajaa
4,5 dl maustamatonta jogurttia
1 omena tai 1 dl omenasosetta
(1 dl kuivattuja aprikooseja)
1 rkl esim. kurpitsansiemeniä

Jouluinen siemenleipä

 

Ohje:
1. Sekoita kuivat aineet
2. Lisää hunaja, jogurtti, raastettu omena (tai omenahillo) ja pilkotut aprikoosit
3. Ota sopiva pala leivinpaperia ja rypistä se käsissäsi, avaa paperi ja vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Lisää pinnalle siemeniä sekä ripaus kaurasuurimoita.
4. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 60 -80 min.

 

 

Itse tehty levite 

Siemenleivän kanssa sopii mainiosti itse tehty levite, jonka voi maustaa haluamallaan tavalla tai jättää ”naturelliksi”. Kun teet itse levitteen hyvistä raaka-aineista, tiedät, että sitä ei ole prosessoitu eikä siihen ei ole lisätty mitään ylimääräistä. Levitteenkin voi antaa lahjaksi tai liittää reseptin leivän mukaan. Levite säilyy hyvin yli viikon jääkaapissa. Osan voi myös pakastaa, jos tuntuu että annos on liian suuri.

Tarvitset:
100 g (luomu) voita
1 dl kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
1 dl kylmää vettä
Yrttejä esim. persiljaa, basilikaa, valkosipulia tai muuta maustetta oman maun mukaan

Ohje:
1. Vaahdota hieman pehmennyttä voita sähkövatkaimella
2. Lisää öljy nauhana hitaasti voin sekaan vatkaimella sekoittaen
3. Lisää lopuksi vesi myös pienissä erissä, ettei seos juoksetu
4. Sekoita lopuksi hienonnetut yrtit tai mausteet
5. Laita levite sopivaan rasiaan jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi

 

Gluteeniton siemenleipä on mukava tuliainen!

 

Punajuurihummus

Tarvitset:
2 keskikokoista punajuurta
1 pkt (230 g) kikherneitä
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl tahinia
2 rkl sitruunamehua
¾ tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä

Punajuurihummus-resepti

 

Ohje:
1. Keitä pestyt punajuuret kuorineen kypsiksi. Kuori ja paloittele jäähtyneenä.
2. Valuta ja huuhtele kikherneet. Kuori valkosipuli.
3. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella kulhossa.
4. Siirrä hummus tarjoiluastiaan ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa.
5. Voit valuttaa päälle vielä oliiviöljyä ja koristella hienonnetulla persiljalla.
6.Tarjoile siemenleivän kanssa!

 

Itse leivottu siemenleipä maistuu omassa joulupöydässäkin, mutta sopii myös erinomaisesti tuliaisiksi ja on oivallinen lahjaidea. Leivän voi kääriä sellofaaniin ja koristella kauniiksi tai sujauttaa matkaan keittiöpyyhkeen ja esimerkiksi puisen voiveitsen. Oletko jo kokeillut helpon siemenleivän tekoa? Levitteen lisäksi helppo hummus on ihana lisä siemenleivän kanssa!

Mukavia jouluisia puuhailuja!