Kaalikääryleet ovat varsinaista perinneruokaa. Kaaliherkuista kenties tunnetuin, kaalikääryleet, mielletään usein isotöiseksi ruoaksi. Hieman viitseliäisyyttä tämän herkun valmistaminen vaatii, mutta lopputulos palkitsee. Suosittelemme valmistamaan kerralla enemmän, jotta voit pakastaa ylimääräiset myöhempää herkuttelua varten.
Ainekset:
1 iso keräkaali
3 l vettä
1 rkl suolaa
Täyte kääryleisiin:
400 g jauhelihaa (broileri, nauta, riista)
(½ l kanttarelleja hienonnettuna)
2 dl kaura-riisiseosta
1 sipuli
1 kananmuna
suolaa
rouhittua mustapippuria
2 tl yrttisekoitusta tai meiramia
Valeluliemi:
1 dl kaalin keitinlientä
3-4 rkl siirappia
3 rkl kermaa
Pinnalle:
50 g voita
Valmistus:
+ 175 C uunissa noin 2 tuntia
1. Koverra hieman kaalin kovaa kantaa pois veitsellä. Keitä kaalia isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä n. 15 min. Irrottele lehtiä sitä mukaa kun ne kypsyvät ja pinoa esim.isolle lautaselle.
2. Valuta lehdet ja ohenna lehtiruodit varovasti. Hienonna lehtiruodit ja pienimmät sisälehdet kääryleiden täytteeseen.
3. Keitä kaura-riisi kaalin keitinliemessä n. 20 min ja valuta.
4. Valmista täyte: Sekoita jauheliha, kaura-riisiseos, hienonnettu sipuli, hienonnettu kaali sekä kanttarellit ja muut aineet.
5. Levitä kaalinlehdet työlaudalle ja laita jokaiselle 1-2 rkl täytettä lehden koosta riippuen. Kääri lehdet napakaksi paketiksi ja lado kääryleet voideltuun uunivuokaan tai syvälle uunipellille vierekkäin saumapuoli alaspäin.
6. Tee valeluliemi ja valuta se kääryleiden päälle. Laita lopuksi voi nokareina kääryleiden pinnalle.
7. Kypsennä kääryleitä 175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Valele kääryleitä muutaman kerran liemellä paiston aikana. Näin kääryleisiin tulee kaunis väri ja makoisa maku.
Tarjoa esim. keitettyjen kasvisten, perunoiden ja puolukkahillon kera. Pakasta tarvittaessa ylimääräiset kääryleet.
Vinkki! Varioi täytettä myös kasvisruokavalioon sopivaksi käyttämällä esimerkiksi tofua, härkäpapua tai nyhtökauraa.