Tuoremehun valmistaminen kotona ei ole koskaan ollut helpompaa! Voit hankkia kotiin mehulingon tai mehupuristimen ja valmistaa herkullisia mehuja vaikka joka päivä! Mehustamisella saat aimo annoksen vitamiineja hyvin imeytyvässä ja hyvin sulavassa muodossa. Ujuta marjat, hedelmät ja vihannekset päivittäiseen ruokavalioon helpossa muodossa, josta nauttivat myös perheen pienimmät!
Syötkö riittävästi hedelmiä ja kasviksia?
Mikäli et nauti riittävästi kasviksia, hedelmiä ja vihanneksia päivässä, kannattaa ehdottomasti kokeilla lisätä niiden saantimäärää mehustuksella! Jos puoli kiloa kasviksia päivässä tuntuu haastavalta, sujauta osa mehupuristimeen ja nauti vitamiinit juomalla. Kasvisten ja vihannesten vitamiinit, hivenaineet ja antioksidantit ovat lasillisessa mehua hyvin imeytyvässä muodossa. Vatsan ja suoliston ei tarvitse siis sulattaa niin isoa määrää kuituja ja toisaalta herkkävatsainen välttyy ikäviltä vatsanväänteiltä. Moni kuvailee, että raa’at kasvikset aiheuttavat herkästi ikäviä oireita kuten ilmavaivoja tai vatsakipua, mutta mehuna nautittuna oireita ei ilmaannu. Testailemalla erilaisia makuyhdistelmiä vahvistat vastustuskykyä kun nautit sellaisiakin kasviksia ja hedelmiä, joita ei muuten tulisi käytettyä.
Voiko terveellistä mehua nauttia liikaa?
Mehut sisältävät usein runsaasti energiaa ja sokeria, joten liiallinen mehujen nauttiminen ei ole suositeltavaa. On hyvä muistaa, että mehut eivät korvaa aterioita. Mehun tarkoitus on olla aterian ohessa nautittava juoma tai välipalan omainen herkku. Pelkkiä hedelmiä ja marjoja sisältävä mehu sisältää paljon energiaa, joten kannattaa aina sujauttaa sekaan esimerkiksi pinaattia, lehtikaalin lehtiä, punajuurta tai vaikka parsakaalia.
Mehustuksen myötä saatavassa mehussa ei ole kuituja, jolloin mehut eivät pidä nälkää loitolla pitkään ja verensokeri voi nousta nopeasti. Mehuilla voit kätevästi täydentää päivän kasvisten saantia, mutta mehustamisen varaan ei kannata nojautua kokonaan! Aamulla tehty tuoremehu on ihana lisä aamiaiselle – saat lasillisesta runsain mitoin vitamiineja ja varsinaisen energiaboostin päivääsi!
Millaisia makuyhdistelmiä keksit mehuihin?
Voit käyttää mehustuksessa lähes mitä vain kasviksia ja hedelmiä – nyt saat olla luova ja kokeilla mitä herkullisempia yhdistelmiä! Yksi hyvä vinkki on käyttää runsaasti vihreää ja lisätä mukaan jotain makeaa. Esimerkiksi kaalit, valkokaali, kurkku sellerinvarret, fenkoli ja yrtit ovat erinomaisia vihreitä vaihtoehtoja ja makeutta voit tuoda juomaan omenalla, päärynällä, ananaksella tai vaikka appelsiinilla. Jos kaipaat extra-potkua mehuusi, sujauta sekaan inkivääriä. Käytä mahdollisuuksien mukaan aina luomu-hedelmiä ja kasviksia, sillä monet aineksista voidaan laittaa mehustimeen kuorineen.
Testaa sinulle uusia kasviksia ja yhdistelmiä, niin löydät suosikkisi. Uudet maut mehun muodossa voivat olla mieluinen tapa tutustua uusiin makuihin, varsinkin lapsilla. Mehut tuovat myös mukavaa vaihtelua ruokavalioon. Alla on kolme erilaista ohjetta mehuihin, jotka on tehty mehupuristimella.
Vihermehu (2 annosta)
1 vihreä omena
1-2 lehtikaalin vartta
1-2 sellerinvartta
½ kurkkua
1 porkkana
1 luomu sitruuna
pala inkivääriä
Pirteä porkkanamehu (2 annosta)
3 porkkanaa
2 appelsiinia
1 omena
pala inkivääriä
sellerin varsi
1 sitruuna
pala kurkkua
Punajuurimehu (2 annosta)
1 punajuuri
2 lehtikaalin vartta
1 porkkana
1 omena
sitruunamehu
Vinkki! Mehustamisesta syntyvä mehujäte kannattaa hyödyntää esimerkiksi leipätaikinassa tai kasvispihveissä.
Kaiva mehupuristin tai mehulinko esille ja valmista helposti herkullista ja terveellistä mehua suosikkiaineksistasi! Kokeile ja jaa suosikkisi somessa #hyvänolonresepti !