fbpx

Joka neljäs suomalainen kärsii ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasta. Rasvamaksa on varsin yleinen vaiva, joka koskettaa yli miljoonaa suomalaista tiesivätpä he siitä tai eivät. Rasvamaksa ei juurikaan oireile, joten sen kuntoon ei tule helposti kiinnitettyä huomiota. Lue kuinka voit edistää maksasi hyvinvointia ja siten koko elimistösi hyvinvointia!

Rasvamaksaa voidaan hoitaa oikealla ruokavaliolla.

 

Rasvamaksa ja sen haitallisuus

Maksa on meille elintärkeä sisäelin, jolla on satoja eri tehtäviä. Maksan hyvinvointi on keskeistä aivojen, munuaisten, lihasten ja aineenvaihdunnan toiminnalle. Maksa myös varastoi mm. vitamiineja, sokeria ja rasvaa sekä hajottaa ulkopuolelta tulevia aineita kuten lääkkeitä ja alkoholia.

Rasvamaksa diagnosoidaan jos maksasta yli 5% on rasvaa. Tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonitaudit ja maksakirroosi ovat esimerkkejä sairauksista, joihin riski sairastua kasvaa mikäli kärsii rasvamaksasta.

Maksa rasvoittuu monesta syystä. Alkoholin liikakäyttö lienee tunnetuin syy maksan rasvoittumiseen, mutta yleisin syy rasvamaksalle on ylipaino, epäterveelliset ruokailutavat ja liikunnan vähyys. Erityisesti vyötärölle kerääntyvä ylipaino on haitallista, koska viskeraalirasva kertyy sisäelinten ympärille, erityisesti maksaan ja siten häiritsee sen toimintaa. Liian suuri viskeraalirasvan määrä kohottaa myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen altistaa suolisto-ongelmille.

Hyvä uutinen on se, että rasvamaksaa voidaan hoitaa muuttamalla elintapoja! Mikäli rasvamaksaa ei hoida, maksa voi tulehtua ja hoitamattomana tilanne voi johtaa kirroosiin.

 

Rasvamaksan oireet & toteaminen

Rasvamaksa on yleensä oireeton ja se voi ilmetä vasta esimerkiksi verikoearvoista. Rasvamaksa saattaa oireilla kipuiluna ylävatsan oikealla puolella. Jos rasvamaksa tulehtuu, saattaa ilmetä heikentynyttä ruokahalua, vatsakipua, väsymystä ja painon laskua. Hyvä uutinen on se, että rasvamaksan ennuste on hyvä, jos se havaitaan ajoissa.

Rasvamaksa voidaan havaita lääkärin tutkimuksessa, jossa lääkäri havaitsee suurentuneen maksan. Apuna voidaan käyttää ultraäänitutkimusta, jossa nähdään maksan sisältämä rasva. Maksasta voidaan ottaa myös koepala. Verikokeesta nähtävät arvot voivat myös kieliä rasvamaksasta.

Kätevät laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä ovat helppo tapa selvittää omat arvot. Esimerkiksi P-ALAT, P-ASAT ja P-GT ovat arvoja, joita tarkastelemalla nähdään missä kunnossa maksasi on. Tarkista oma tilanteesi ja käy verikokeissa ilman lähetettä – saat -10% koodilla HYVÄNOLONPOLULLA Puhti.fi laboratoriotesteistä. Tulokset esitellään selkeästi tulosraportissa, mutta jos kaipaat apua tulosten tulkintaan tai ehdotuksia jatkotoimenpiteisiin, kannattaa olla yhteydessä!

 

Tue maksan toimintaa ruokavaliolla.

 

Tue maksan toimintaa

Kannattaa kiinnittää huomiota terveellisiin elämäntapoihin kokonaisvaltaisesti. Voit kuitenkin erityisesti tukea maksan toimintaa välttämällä maksaa kuormittavia aineita kuten alkoholia, turhia kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä. Suosi puhdasta ja prosessoimatonta ravintoa ja nauti herkkuja ja niin sanottuja “höttöhiilareita” vain herkkupäivinä. Suosi täysjyvätuotteita ja nauti runsaasti värikästä ruokaa kuten marjoja ja vihanneksia. Muista myös juoda riittävästi vettä! Riittävä vedenjuonti auttaa suoliston toimintaa ja kehoa puhdistumaan myrkyistä.

Jos kärsit suolistovaivoista, pyri löytämään ratkaisuja helpottaaksesi niitä. Maksa ja suolisto ovat toimintapari: suoliston huono kunto aiheuttaa usein tukalia oireita, mutta se haittaa myös maksan toimintaa. Maksalla on lukuisia tehtäviä ja yksi niistä on toimia myrkynpoistajana. Mikäli ruokavalio koostuu pitkälti huonoista rasvoista, “höttöhiilareista” ja limsoista tai alkoholista, maksa rasittuu eikä pysty poistamaan kaikkia myrkkyjä. Silloin myrkyt varastoituvat rasvakudokseen, mikä puolestaan haittaa vastustuskykyä ja esimerkiksi hormonitoimintaa.

Riittävä liikunta yhdessä monipuolisen ruokavalion kanssa edesauttavat paitsi painonhallintaa myös maksan kuntoa. Ylipaino altistaa rasvamaksalle, joten kiinnitä huomiota painonhallintaan ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin!

 

Näillä vinkeillä tuet maksan toimintaa:

  • nauti alkoholia, limsoja ja makeisia vain harvoin tai ei ollenkaan
  • vältä turhia kemikaaleja ja ympäristömyrkkyjä
  • vältä turhien lääkkeiden käyttöä ja noudata lääkkeiden annostuksia lääkärin ohjeistuksen mukaisesti
  • suosi puhdasta & prosessoimatonta ravintoa kuten marjoja ja vihanneksia, täysjyväviljatuotteita ja hyviä rasvoja
  • nauti riittävästi vettä
  • herkuttele vain joskus ja silloinkin kohtuudella
  • jos kärsit suolistovaivoista, pyri hoitamaan tilanne kuntoon!
  • liiku säännöllisesti
  • pidä paino hallinnassa – ylipaino altistaa rasvamaksalle
  • huolehdi riittävästä nukkumisesta ja palautumisesta

 

Hoida rasvamaksaa ruokavaliolla.

 

Elämäntapojen muutos askel kerrallaan

Terveelliset elämäntavat eivät tule osaksi arkea yhtäkkiä. Kokeile lisätä hyviä tapoja arkeesi yksi kerrallaan. Voit aloittaa esimerkiksi korjaamalla ruokailutottumuksiasi ja vasta sitten aloittaa liikunnan lisäämisen. Liian suuret muutokset liian nopeasti saattavat suorastaan uuvuttaa tai tuntua liian vaikeilta.

Ota osaksi arkeasi ruokien etukäteissuunnittelu ja selaile reseptejä, jotka sopisivat teidän perheen arkeen. Kokeile eri liikuntalajeja ja löydä sinulle sopivimmat tavat liikkua – yksin tai kaverin kanssa! Tarkista, että nukut riittävästi ja että arjessasi jätät tarpeeksi aikaa palautumiselle, harrastuksille ja mukaville asioille. Jos oma tilanteesi mietityttää, tarkistuta tilanteesi käymällä verikokeessa, johon et tarvitse lääkärin lähetettä. Tulokset paljastavat monia asioita tilanteestasi ja voit tarttua niihin asioihin, jotka tarvitsevat parannusta. Koodilla HYVÄNOLONPOLULLA saat -10% Puhti.fi laboratoriotesteistä!

Jos haluat keskustella jostain tietystä haasteesta ravintovalmentajan kanssa, lyhyt ravintokatsaus on sopiva hetki tarkastella esimerkiksi omien ruokailutottumusten vaikutusta jaksamiseen tai vaikka käydä yhdessä läpi laboratoriotutkimuksen tuloksia. Laajempi ravintovalmennus puolestaan takaa sen, ettet jää matkallasi yksin! Ravintovalmentaja tarkastelee muutoksia ja niiden vaikutuksia kanssasi lempeän kannustavasti – saat kysymyksiisi vastaukset ja avuksesi saat konkreettisia vinkkejä, resepti-ideoita ja mahdollisia ravintolisäsuosituksia!

Jos mieleesi heräsi kysymyksiä tai kommentteja, jätä kommentti tai lähetä viestiä info@hyvanolonpolku.fi

Lähteet:
Munuais- ja maksaliitto
Maksa kuntoon – Marja Ruuti