fbpx

Hyvä vastustuskyky on oleellinen osa hyvinvointiasi. Immuniteetti eli vastustuskyky koostuu kehon puolustus- ja suojajärjestelmistä, jotka suojelevat kehoa infektioilta. Arjessa heikentynyt vastustuskyky näyttäytyy tyypillisesti toistuvina sairasteluina. Lue vinkit vastustuskyvyn tukemiseen!

 

Lue vinkit koko perheen immuniteetin parantamiseen!

 

Miten vastustuskykyä voi parantaa?

Vastustuskykyyn vaikuttavat monet tekijät kuten ikä, stressi, ruokavalio ja liikunta. Ihminen voi vaikuttaa myönteisesti moneen tekijään – alle on listattu tärkeimpiä keinoja, joilla voit edistää vastustuskykyäsi.

 

Laadukas & värikäs ravinto

Immuunipuolustus tarvitsee toimiakseen laadukasta ja monipuolista ravintoa. Silloin suolisto saa niin sanotusti hyviä bakteereja, joka on tärkeä osa immuunijärjestelmäämme. Nauti runsaasti marjoja,hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljoja ja terveellisiä rasvoja ja herkuttele vain rajatusti.

Kun syöt laadukasta ja värikästä ravintoa, saat todennäköisesti riittävästi tarvittavia vitamiineja, antioksidantteja ja kivennäisaineita. Mikäli epäilet kärsiväsi jostain vitamiinin puutoksesta, kannattaa jutella ravintovalmentajan kanssa tai tarkistuttaa omat vitamiinitasot laboratoriokokeella ilman lähetettä. (Koodilla HYVÄNOLONPOLULLA saat -10% Puhti.fi laboratoriotesteistä!)

 

Huolehdi maksan kunnosta

Maksa ja suolisto ovat toimintapari – mikäli suolisto on huonossa kunnossa esimerkiksi ravintoköyhän ruokavalion vuoksi, haittaa se myös maksan toimintaa. Maksalla on lukuisia tehtäviä, mutta maksan yksi tärkeä tehtävä on toimia myrkynpoistajana. Jos ruokavaliossa on liikaa huonoja rasvoja, niin sanottuja höttöhiilareita, virvoitusjuomia ja/tai alkoholia, se rasittaa maksaa eikä maksa pysty silloin poistamaan myrkkyjä tehokkaasti. Silloin myrkyt varastoituvat rasvakudokseen, mikä puolestaan häiritsee immuunipuolustuksen toimintaa. Maksan toimintaa tuet parhaiten laadukkaalla ravinnolla, liikunnalla ja turhien kemikaalien välttelyllä. Lue lisää maksan toiminnan tukemisesta ja rasvamaksan hoitamisesta.

 

Riittävä uni & liikunta

Uni ja liikunta ovat keskeisiä tekijöitä vastustuskyvyn ylläpitämisessä. Riittävä uni ja lepo auttaa elimistöä palautumaan ja vahvistumaan ja siten myös edistää vastustuskykyä. Säännöllinen liikunta vaikuttaa myönteisesti kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Liikunnan verenkiertoa parantava vaikutus tukee vastustuskykyä, mutta liian raju liikunta toistuvasti saattaa puolestaan heikentää vastustuskykyä.

Pyri löytämään sinulle sopiva rutiini ja pidä kiinni säännöllisestä vuorokausirytmistä. Kokeile erilaisia liikuntalajeja löytääksesi sinulle parhaimman vaihtoehdon – suositeltavaa on harrastaa sekä sykettä kohottavaa lajia että huolehtia kehonhuollosta ja lihaskunnosta.

 

Lepo & palautuminen

Stressin välttäminen tukee vastustuskyvyn vahvistamista! Jatkuva stressi pitää stressihormonit koholla aiheuttaen monenlaisia ongelmia kehossa ja yksi niistä on vastustuskyvyn aleneminen. Pitkäkestoisessa stressissä tulehdustekijät lisääntyvät elimistössä, jolloin vastustuskyky laskee ja flunssat ja muut taudit tarttuvat herkemmin. Myös parantuminen on hitaampaa, mikäli kärsii pitkäaikaisesta stressistä ja esimerkiksi toistuvista flunssista.

Tutustu erilaisiin stressinhallintakeinoihin ja löydä itsellesi sopivimmat keinot palautua. Kokeile lempeää liikuntaa tai venyttelyä, huolehdi riittävästä unen määrästä ja hakeudu sellaisen tekemisen pariin missä rentoudut. Esimerkiksi ystävälle soittaminen, harrastukseen lähteminen tai luonnossa liikkuminen voi auttaa.

 

Koko perheen vastustuskyvyn edistäminen on tärkeää, sillä terveelliset elämäntavat tuovat muitakin myönteisiä vaikutuksia. Hyvät elämäntavat muuttuvat nopeasti rutiiniksi ja esimerkiksi päiväkotien flunssakierteet saattavat vähentyä tai ne eivät enää sairastuta joka kerta koko perhettä. Sopiva määrä liikuntaa, yhteistä aktiviteettia ja esimerkiksi lasten osallistaminen ruoanlaittoon tuo koko perheelle vahvan pohjan paremmalle hyvinvoinnille. Yhdessä vietetty aika edistää mielen hyvinvointia ja vähentää stressiä, joka vaikuttaa positiivisesti vastustuskykyyn.

Haluatko jutella terveyteesi tai ruokavalioosi liittyvistä haasteista tai kysymyksistä? Lähetä viestiä info@hyvanolonpolku.fi niin jutellaan sopisiko esimerkiksi lyhyt ravintokatsaus tilanteeseesi vai olisiko laajemmasta ravintovalmennuksesta enemmän hyötyä sinulle.