Helposti varioitava soodaleipä ilman piimää saa happamuutensa raastetusta porkkanasta ja omenasta. Hyvän sitkon saat leipään antamalla nesteen ja psylliumin geeliytyä. Sujauta taikinaan suosikkipähkinöitäsi ja siemeniä ja tuo soodaleipään uutta makua ja tekstuuria!
Tarvitset:
8 dl nestettä
5-6 rkl psylliumia
2 dl sokerijuurikaskuitua
1 dl teffhiutaleita tai hirssihiutaleita
1-2 dl kaurahiutaleita
2 dl teffjauhoja tai tattarijauhoja
2 dl tummia täysjyväriisijauhoa
2-3 tl suolaa
1/2 dl oliiviöljyä
2 tl soodaa
½ dl siirappia
1 porkkana raasteena
1 omena raasteena
Ohje:
1. Sekoita neste ja psyllium ja anna turvota hetki geelimäiseksi seokseksi.
2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita sooda mukaan. Lisää jauhot ja muut aineet taikinaan ja sekoita hyvin. Kaada taikina isoon leipävuokaan (2,8l) joka on vuorattu leivinpaperilla.
3. Anna taikinan nousta n. 15 min vuoassa ja paista sitten 175°C noin 1 tunti 55 min tai kunnes leipä on kypsä ja kumisee kun koputtelet leivän pohjaan.
Vinkki! Ota leipä pois vuoasta papereineen ja laita ritilälle paiston puolivälissä. Leipä paistuu siten kypsäksi paremmin.
Gluteeniton soodaleipä ja rouskuva siemennäkkäri ovat mainioita vaihtoehtoja perinteiselle leivälle. Valmista herkullista levitettä tai punajuurihummusta soodaleivän pariksi!