Korvasienet ovat kevään sieniherkkuja, joita kasvaa lähes koko maassa. Korvasienien keruussa ja valmistamisessa on huomioitava sen myrkyllisyys. Oikein käsiteltynä korvasieni on kuitenkin mitä maistuvin ruokasieni.
Ainutlaatuisen näköiset korvasienet on sikäli helppo tunnistaa, että niiden lakit ovat aivomaisesti poimuttuneet ja väriltään ne ovat punaruskeita tai jopa mustanruskeita. Korvasienet viihtyvät usein hiekkapohjaisissa ja harjuisissa kangasmetsissä. Kannattaa tarkkailla polkujen ja metsäteiden varsia sekä metsäkoneiden tekemiä jälkiä ja puiden lastauspaikkoja, jossa maan pintakerros on rikkoontunut. Kun löytää korvasieniä, useampia yleensä löytyy läheltä.
Touko-kesäkuussa kasvava korvasieni käsitellään huolellisesti ennen käyttöä! Katso ohjeet esimerkiksi täältä. Käsittelyn jälkeen korvasienet voi pakastaa, jolloin ne ovat valmiita käytettäväksi myöhemminkin. Säilöminen kuivaamalla onnistuu myös, kunhan muistaa keittää sienet vähintään kahdesti ja huuhdella huolellisesti välissä.
KORVASIENIKASTIKE
1 l korvasieniä
1 sipuli
voita paistamiseen
2 dl vettä
2 dl kuohukermaa
(½ kasvisliemikuutiota)
1 rkl jauhoja tai kastikesuurustetta
mustapippuria, suolaa
1. Silppua esikäsitellyt korvasienet ja sipuli
2. Kuullota sipulisilppua hetki voissa ja lisää korvasienet
3. Paistele kunnes neste on haihtunut. Lisää kasviliemikuutio ja vesi ja kerma. Anna kastikkeen porista hetken, jotta maku syvenee
4. Saosta pieneen vesitilkkaan sekoitetuilla jauhoilla tai suurusteella, joka vain ripotellaan kastikkeen sekaan
5. Mausta ja tarkista suola
Tämä alkukesän herkku sopii erinomaisesti parsan ja paistetun kuhan tai ahvenien kera. Myös uusien perunoiden kanssa tämä kastike vie kielen mennessään! Korvasienirisottokin on kokeilemisen arvoinen herkku.
Oletko sinä testannut erilaisia korvasienireseptejä?
kuivauksen jälkeen ei pelkkä ryöppäys riitä vaan pitää luottaa ja sen jälkeen käsitellä kuten tuore
Hei, kiitos tarkennuksesta! Tarkensimme tekstiin nyt, että kuivaus onnistuu kyllä kunhan muistaa huolellisen keittämisen.